Vervangen stalen mestsilo

Het is slecht gesteld met de 15 tot 20 jaar oude stalen mestsilo’s. Veel stalen mestsilo’s komen niet door keuring. Dit zeggen bedrijven die de verplichte inspecties uitvoeren. Roestvorming veroorzaakt gevaarlijke situaties. Renoveert de boer de silo niet, dan kan de opslag knappen. Tijdens inspecties komen grofweg de helft van de stalen silo’s niet door de keuring, omdat ze niet voldoen aan de minimale bouweisen, aldus de inspecteurs. Roestvorming van bouten, moeren en plaatwerk en gescheurde kitnaden zijn de meest voorkomende gebreken. In veel gevallen is ook de hoeklijn, de bovenste rand die de stalen silo op spanning houdt, in zeer slechte staat waardoor de stalen silo eenvoudigweg uit elkaar kan knappen. Bron: Boerderij.  In februari 2013 ontplofte er een stalen mestsilo in Rijkevoorsel.

De oplossing

De kosten van reparatie aan de afgekeurde stalen mestsilo kunnen zo hoog oplopen dat het niet meer loont hierin te investeren. Famitec heeft een oplossing bedacht waarbij u flink bespaard op een investering in een nieuwe silo. De bestaande vloer van de stalen silo kan in de meeste gevallen hergebruikt worden om een nieuwe Farmex mestsilo op te plaatsen. Na het verwijderen van de stalen wanden wordt de vloer ter plaatse van vloer-wand aansluiting aangepast en indien noodzakelijk versterkt. Waarna de betonnen wanden op de huidige vloer worden geplaatst. Op deze manier bespaard u flink op de kosten van uw nieuwe mestopslag. Bijkomend voordeel is dat u uw goedwerkende bestaande vulzuigset kunt behouden.

Voordelen

  • Bestaande vloer hergebruiken, geen sloopwerkzaamheden.
  • De bestaande vulzuigset kan blijven bestaan, mits deze nog voldoet.
  • Bouwvergunning is eenvoudiger te verkrijgen.
  • Hoogte van de silo kan 5 of 6 meter worden, afhankelijk van draagkracht grond.
  • De betonnen Farmex mestsilo is duurzaam.
  • Als de draagkracht van de ondergrond voldoende is kan de silo ook een grotere doorsnede krijgen door de vloer te vergroten. Wanneer de bestaande silo vlak tegen een gebouw aan staat kan nieuwe silo er ook excentrisch op gebouwd worden.bestaande silovloerSmilde vloer uitgebreid